Fina träningsförhållanden, grymma träningskompisar och bästa coachen


IMG_8158 - version 2
Idag åkte Susanne hem. Hon har andra uppdrag än mig att sköta tyvärr… Det är inte bara Alfons och fåglarna som kommer sakna henne här. Det har varit så bra att ha henne på plats. Tekniktjatandes från båten, peppandes i gymet och skrikandes på löparbanan. Vilket engagemang och vilket fokus och vilka framsteg. Tekniskt har jag aldrig paddlat bättre, varken enligt mig eller Susanne. Filmkameran har varit framme varje pass och vi har tittat och diskuterat och äntligen fått bukt med vissa detaljer.

IMG_2544
Från Susannes synvinkel

IMG_2565
I gymet

IMAG0984
På löparbanan

30 000 högertag
Det är nog som det sägs; att det krävs ca 30 000 upprepningar för att förändra ett motoriskt mönster. I mitt fall innebär det ungefär 15 träningspass med fullt fokus. Ponera att jag vill ändra en liten detalj i mitt högerdrag. Varje hundra meter tar jag ca 40 paddeltag dvs 20 paddeltag på höger sida. På en kilometer blir det 200 högertag och på ett pass (i genomsnitt 10km) blir det 2000 paddeltag om varje paddeltag görs rätt vill säga och det är ju där svårigheten ligger och det är där Susanne kommer in och påminner och tjatar och ser. För innan den nya lilla detaljen är invand så går det fortare att bara ösa på som vanligt, det är i alla fall smidigare. Men när förändringen väl är gjord blir hela draget så mycket effektivare, nörderi på hög nivå men när det handlar om tiondelar så är det klart att det spelar roll om jag kommer 3cm längre på varje paddeltag. Ni kan ju själva räkna ut hur många meter det blir på ett 500m-lopp!
IMG_2559
Jag lånar en sprillans ny Vanquish 4, samma modell som jag har hemma och det gäller att vara rädd om den och tvätta den efter alla dessa pass i den salta kanalen.

Träningssällskap
Nog med matte. Vi har som sagt jobbat mycket med tekniken på vattnet och byggt in tekniken i högre och högre fart och dom flesta pass (ca 75%) har jag kört själv med Susanne i båten. Men nu när Susanne åker hem och jag kan kontrollera de olika farterna med bibehållen teknik så nu kommer det bli fler pass med mina vänner (och konkurrenter) som finns på plats. Dom flesta australiensiska tjejerna bor ju här uppe eftersom träningsförhållandena är allra bäst här och jag har redan kört några tröskelpass med dom. Dock satsar australiensarna på att vara i högform redan i mars eftersom dom har ett annat säsongsupplägg och viktiga uttagningar då så jag kommer inte anamma deras träning rakt av.

IMG_2538
Tidig morgon med Australiensarna

Team Balkan
Dom jag kommer träna mest med är mina europeiska bundsförvanter; Spela och Tina från Slovenien, Martina från Slovakien och Jana från Tjeckien. Deras kroatiske tränare (tillika Spelas man) har haft några filosofiska snack med Susanne och vi har redan kört ett gäng pass tillsammans och fler blir det redan i morgon. Jag kallar dom för team Balkan, ja, jag vet att Tjeckien och Slovakien inte ligger i Balkan-bältet, men dom gillar sitt team-namn och dom är ett glatt gäng som pratar en blandning av alla sina olika språk med varandra och precis som jag använder glädje som bränsle när det börjar ta emot. Och så är dom snabba i kanoten och avslappnade på land, så skönt. Skönt också att dom, precis som jag, klär av sig nakna i omklädningsrummet när australiensiskorna byter om i bås och skönt att dom liksom jag tycker att det är skandal när australiensisk TV bryter sändningen av herrarnas skid-stafett för reklam när det är 2 minuter kvar till målgång. Men kul att vi är olika och kul att australiensarna har humor och att dom gillar att vi är här och att vi känner oss hjärtligt välkomna.

IMAG0974
Med Team Balkan

Sochi
OS i Sochi ja, det har vi kollat på så mycket vi har kunnat utefter tider och vad som har visats och det är inspirerande med alla svenska framgångar. I övrigt har det blivit familjära stunder med en hel del bad i pool och hav när det har funnits energi och tid över. Det är bra här, jag kämpar och jag njuter.

IMG_8234 - version 2
En härlig viloeftermiddag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: